Molekularna gastronomija • Hemija hrane • Istraživanje ukusa

E-dukacija o E-brojevima

U proteklim vekovima najveći problem u ishrani ljudskog roda je bio kako sačuvati hranu od štetočina, bakterija, plesni, patogenih mikroorganizmi koji izazivaju kvarenje i trovanje hrane. U XX-om veku smišljeni su mnogi preparati za zaštitu i očuvanje trajnosti – pesticidi, fungicidi, aditivi i još svašta nešto što je rešilo taj dugovekovni problem.

Kako to već biva ljudski rod je otišao u krajnost, a znamo da ne valja kad se ide iz krajnosti u krajnost. Malo smo preterali sa tom zaštitom (plus smo postali i razmaženi) pa poslednjih 15 godina sve češće tragamo za prirodnom i neobrađenom hranom.

Evo malog slikovitog osvrta na jednu od razlika između prirodne i industrijske hrane o kojoj se sa vremena na vreme diskutuje.

Edukacija o E brojevima - Infografika

Za one koji žele da se još detaljnije informišu i saznaju tačno šta je koji E broj preporučujem ovaj sajt.

4 Komentara to "E-dukacija o E-brojevima"

  1. Dragana says:

    Meni si baš pogodila temu 🙂

  2. […] većina ljudi pomisli da je tu neka “žestoka hemija” umešala prste, da se dodaje “neko E” i da je verovatno do moguće kancerogeno. Zapravo, i nije baš tako. U osnovni ovih slatkiša je […]

  3. Jovana Tomic says:

    Zanimljiv naslov o veoma interesantnoj tematici. Pogledajte i moj osvrt na ovu temu http://stajedemo.com/istina-o-e-brojevima/

  4. […] skrob se ne nalazi među E brojevima, dok modifikovani skrobovi zauzimaju mesto od broja E-1400 do […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *