Protiv stereotipa maminih kuhinja

Zašto ne treba mešati pića?

Mleko i red bull

Savremeni trend kozumiranja mešavine pića, koje se naziva koktel, stvorio je očekivanja i želju kod mnogih da tragaju za novim i neponovljivim ukusima. Recepture većine koktela ne predstavljaju tajnu i zbog toga ih može skoro svako napraviti, međutim posebno su na ceni oni pripremljeni od strane barmena, koji po ličnom ukusu i afinitetu gosta, smućkaju savršen koktel. Da “mućkanje” koktela nije baš tako jednostavna stvar i da je tu ipak potrebno znanje i iskustvo govori eksperiment mešanja kravljeg mleka i Red Bull-a koji sam pronašla na Pinterest-u.

Evo šta se desi kada se pomešaju:

Red bullMleko i red bullMleko i red bull

Slike jasno prikazuju da takav koktel ne treba praviti iz razloga što nije naročito ukusan, a ni dekorativan ni lep na oko. Ali, ali zašto se to desilo?

Pretražujući internet na ovu temu naišla sam na zaista mnogo različitih objašnjenja i pretpostavki, neka utemeljena na znanju, a neka ne neznanju. Od opcije da nastaje otrovno jedinjenje nepoznatog naziva, do toga da ugljen-dioksid iz mehurića povećava kiselost, pa do objašnjenja o reakciji fosfora iz mleka i taurina iz Red Bull-a i svašta još nešto. Ni jedno od ovih objašnjenja nije kompletno već poprilično šturo stoga sam odlučila da na osnovu svog znanja i iskustva iznesem lični zaključak.

Da upoznamo komponente našeg bezuspešnog koktela ne bili nam bilo malo jasnije:

Red Bull
Zlatno žuta gazirana tečnost koja predstavlja homogenu smešu saharoze, taurina, glukorolaktona kofeina i vitamina B kompleksa.

Mleko
Veoma “komplikovan” disperznii sistem supstanici koje su međusobno nemešljive – vode, laktoze, čestica masnoća, vitamina i proteina (kazeina i proteina surutke). Svaka komponenta u ovom disperznom sistemu ima svoju funkciju i čini da mleko bude homogena i pitka tečnost. Najveće čestice u mleku su micele (veliki grupisani molekuli) kazeina (glavnog proteina mleka 80%) i oni su najviše zaslužni za stabilnost homogene strukture mleka. Promena temperature, pH vrednosti ili odnosa sastojaka vrlo brzo bi poremetila savršenu ravnotežu i mleko bi se “zgrudvalo”.

Smeša mleko – Red Bull
Mleko kao slabo kiselo (pH 6,4 – 6,8) ima stabilnu strukturu, dodatkom kiselog Red Bull-a (pH 3,26) smanjuje se pH vrednost i povećava kiselost što utiče na smanjenje stabilnosti homogenog sistema mleka. Kao posledica ovoga dolazi do destabilizacije micela kazeina što se manifestuje nepovratnim taloženjem kazeina. Sve to za posledicu ima zgrudvavanje mleka i ne baš privlačan izgled.

Mleko i red bull

Uz sve gore navedeno kažu i da energetska pića nisu baš zdrava, kao i da odrasli ne treba da piju mleko stoga ja ne vidim ni jedan razlog ZA napraviti ovaj koktel. 🙂

About the author

Jelena Smiljković Nikolić

3 Comments

  • Prave ovakve koktele jer žele da otkriju neotkriveno, kao i sa egzotičnim voćem…..Tako sam ja nekada jeo grejpfrut sa majonezom, a danas uzgajam godži (goji)….

    Ponekad slični eksperimenti uspeju, kao recimo piletina sa Koka Kolom ili pršuta sa ananas dinjama…

    Vredi probati.

Unesi svoje mišljenje