Recepti

Novogodišnji molekularni kokteli

Dzin-tonik i pelinkovac

Gotovo u svim krajevima sveta tradicija je da se o slavljima i praznicima nazdravlja uz čašu/e alkoholnog pića. Šta bi bilo da se nekada davno receptura alkoholnih napitaka razvijala u drugom smeru – npr. da su naši preci odlučili da ih konzumiraju kao čvrste i da je to postala tradicija. Da li bi za naša čula to bilo prihvatljivo i da li bismo na isti način uživali?

Pošto vreme ne možemo vratiti u nazad napravila sam eksperiment da vidimo kako će ljudi reagovati na čvrst alkohol. U duhu praznika spremila sam koktele i ponela prijateljima da se posluže u novogodišnjoj noći.

Kako je sve teklo…

Odlučila sam da moje omiljene koktele učvstim pomoću kantena koji mi je ostao uz prošlog recepta (kao prava domaćica). Napravila sam ono što inače najčešće i pijem – džin-tonik i pelinkovac sa limunom.

Recept

Džin-tonik

Dzin tonik sa nanom

Sastojci:

  • 50 ml džina
  • 100 ml tonika
  • 5 g kantena
  • 10 ml vode

Priprema:

Napraviti perlice od džina i kantena – zagrejati 2 g kanetna sa vodom do ključanja, a zatim dodati džin. Perlice oblikovati na način naveden u receptu na ovom linku. Zagrejati do ključanja ostalih 3 g kantena sa vodom i dodati tonik. Mešati dok smesa ne postane homogena. Smesu izliti u mini kalupe (predlažem da budu silikonski za zapreminom od 7 – 10ml. Sačekati oko 3 minuta da se prohlade. Pažljivo dodavati perlice od džina u kalup – predlažem da bude od 5 – 10 perlica u zavisnosti od ukusa. Potrebno ih je ravnomerno rasporediti po celom kalupu i to uraditi pomoću čačkalice. Ostaviti da se ohlade 1 h. Zatim ih servirati.

Pelinkovac sa limunom

Sastojci:

  • 100 ml pelinkovca
  • 50 ml soka od ceđenog limuna
  • 5 g kantena
  • 10 ml vode

Priprema:

Postupak pripreme je identičan samo se perlice prave od soka od limuna, a ostala masa od pelinkovca.

Degustacija 🙂

Male alkoholne “praline” su poslužene kao aperitiv. Čim su ih ugledali rekli su “Jao kako super čokoladice” stoga sam ipak odlučila da im kažem šta će konzumirati. Evo i utisaka:

Dzin-tonik i pelinkovac

Darko – probao je pelinkovac pa džin-tonik
Nakon degustacije pelinkovca rekao je potpuno zbunjen. Da nije neukusno, al je čudno, i da je ok. Kod džin-tonika je tek nakon žvakanja i gutanja osetio njegove aromatične materije i postao svestan šta je konzumirao.

Bilja – probala je džin-tonik
Rekla je da je čudno i da je teško osetiti ukus.

Neša – probao džin-tonik
Njemu se svidelo i rekao je da je ukusno. Međutim kao i kod Darka aromu je osetio tek nakon žvakanja i gutanja.

Vlada – probao je pelinkovac
Rekao je da je baš lepo, da inače ne voli da pije pelinkovac, ali ovako je mogao da pojede.
Koktel

Moji utisci

Dok su probavali svi su bili veoma pažljivi i obazrivi. Dok su jeli videla se zbunjenost na njihovim licima i čak izraz kao da je neukusno. Razlog za to su predrasude kojima, kao i mi, i naša čula robuju. Čim krenemo da konzumiramo nešto što nikada nismo probali, mi stvorimo izvesna očekivanja kako to treba da miriše i ima ukus. Prosto čula ne mogu da se opuste i da uživaju. Potrebno im je vreme da se naviknu.

Razlog da nam čvrsti kokteli nisi jednako prihvatljivi kao i tečni jeste manjak aromatičnih materija. Da bi se aktivirao kanten smesa se mora dovesti do ključanja, a ono što prvo napušta rastvor su aromatične materije (aldehidi i ketoni) koje imaju niske tačke ključanja tj. kreću ranije da isparavaju.

Sve u svemu, smatram da je eksperiment uspeo jer je ovo bilo jedinstveno novogodišnje iskustvo 🙂

About the author

Jelena Smiljković Nikolić

5 Comments

Unesi svoje mišljenje