Testiranje hrane

Šta se krije u kašici od jabuke?

Pre već 3 godine sam pisala šta se sve može naći u proizvodima koje nazivamo “sok”.
Kao novopečana mama suočila sam se sa činjenicom da se kupovne kašice za bebe poprilično razlikuju u zavisnosti od toga ko je proizvođač, ali i u zavisnosti od toga koje je voće primarna sirovina (npr. teško je naći kašicu od kruške koja ima više od 60% kruške, dok kašice od jabuke gotovo uvek imaju više od 80% jabuke). Sam udeo jeste diskutabilan, ali na sreću kašice za bebe podležu znatno strožijoj kontroli i pravilnik koji se mora ispoštovati pri njihovoj proizvodnji  značajno je stroži nego kada je reč o hrani za odrasle.

Kako bi bile vidljivije razlike u sastavu uporedila sam tri proizvoda različitih proizvođača, koji su najčešći na rafovima u Srbiji, i prodaju se pod nazivom kašica od jabuke.

Uzorak 1 – Kašica od jabuke proizvođač Juvitana
juvitana

Sastav:  Jabuka 80%, voda, šećer, koncentrisani sok limuna, vitamin C (L-askorbinska kiselina) 25mg
Boja: bledo žuto do bež
Miris: svež, umeren i blag, miriše na ukuvan šećer
Tekstura: viskozna, pretežno homogena, teče pri sipanju
Ukus: sladak, prijatan bez izraženih aromatičnih komponenti

Uzorak 2 – Kašica od jabuke proizvođač Fruktal
frutek

Sastav: kaša od jabuke i voćni sok jabuke od koncentrisanog voćnog soka 96 %, pirinčano brašno i vitamin C (L-askorbinska kiselina)
Boja: žuta do braon
Miris: intenzivan, kiseo
Tekstura: homogena, ne teče, veoma glatka, veoma kompaktna
Ukus: blago aromatičan, slatko-kiseo

Uzorak 3 –  Kašica od jabuke proizvođač Hipp
hipp kasica

Sastav: jabuka 99,95%, vitamin C (L-askorbinska kiselina)
Boja: žuto do braon
Miris: umeren, opor do kiseo
Tekstura: veoma gusta, homogena, najmanje čestice se mogu videti golim okom i osetiti pri konzumaciji na vrhu jezika, ne teče pri sipanju već se odvaja u obliku velikih kapljica
Ukus: pun, aromatičan, kiselo-sladak

Juvitana kasicafrutek kasicahipp kasica

Ono što se na prvi pogled može primetiti je da postoji jasna razlika u sadržaju voća i da sve imaju dodat vitamin C. Sadržaj voća prati i cenu proizvoda, pa cena raste što je sadržaj voća veći. Vitamin C se ne dodaje sa ciljem da poveća nutritivnu vrednost proizvoda već da održi svetlu boju proizvoda. Tamna braon boja nije loša već je rezutat prirodnih procesa oksidacije i dešava se kod svih proizvoda od jabuke. Međutim konzumenti zbog “neprijatnosti” te braon boje misle da je proizvod pokvaren i pre se odlučuju za kupovinu onog koji je žut kao što je žuta sveže isečena jabuka.
Prisustvo različitih komponenti se takođe jasno vidi. Koncentrisani sok limuna koji je dodat u Juvitaninu kašicu ima dvostruku funkciju, da održi svetlu boju proizvoda i da proizvodu da kiselost, odnosno umanji slast. Pirinčano brašno koji sadrži Fruktalova kašica ima funkciju da proizvod bude kompaktan i homogen, i da ne dođe do razdvajanja tečne i čvrste faze (na slici se jasno može videti da Fruktalova kašica nema izdvojenu tečnu fazu, što nije slučaju druge dve). Voda i šećer se dodaju kako bi povećali masu proizvoda odnosno pojeftinili proizvod sa što manje uticaja na primarne karakteristike proizvoda.

Senzorna svojstva kašica se razlikuju, ali sve tri su veoma prijatne za konzumiranje. Juvitanina kašica za bebe ima tu prednost da uopšte nema kiselosti, što većini beba može biti prijatno. Sve u svemu kako bebe nemaju razvijene navike u ishrani verujem da ni jednoj od njih neće naći manu, dok mame, tate i ostali mogu da ih napišu u komentarima.

About the author

Jelena Smiljković Nikolić

2 Comments

Unesi svoje mišljenje