Testiranje hrane

Da li se u Srbiji plasira hrana lošijeg kvaliteta?

U Srbiji često verujemo da “neko” pokušava da nam podvali pružajući lošiji kvalitet kako proizvoda tako i usluga. Da li je to zaista tako? Da li mi imamo zapravo drugačije navike i poglede na kvalitet? Da li je smo manje zahtevni u pogledu kvaliteta?

Kako bih bila bliže odgovoru odlučila sam da uporedim proizvode koji se prodaju pod istim imenom i u istoj ambalaži u Nemačkoj (u Berlinu u prodavnici Edeka) i u Srbiji (u Beogradu u prodavnici Maxi).

Prvi na listi je OREO pac-man keks.

Deklaracija proizvoda tačnije naziv i sastav na ambalaži oba proizvoda je isti (neračunajući razliku u jezicima) i on je:
Kakao keks sa punjenjem (29%) ukus vanile:
Sastojci: pšenično brašno, šećer, palmino ulje, repičino ulje, kakao prah smanjene masti 4,3%, pšenični skrob, glukozno-fruktozni sirup, sredstva za dizanje testa (E503, E501, E500), so, emulgator (sojin lecitin), regulator kiselosti (natrijum-hidroksid), aroma.

OREO keks za nemačko tržište
Tekstura pri lomljenju: nejasno utisnuta modla, mek, lako se mrvi, bez zvuka
Ukus: izražena aroma vanile, slabo sladak ukus
Boja: kakao braon boja
Konzistencija: mek, lepi se po ustima
Naknadni ukus: vanila, sladak
OREO keks za srpsko tržište
Tekstura pri lomljenju: jasno utisnuta modla, tvrd, jasan zvuk pri lomljenju
Ukus: sladak
Boja: crna
Konzistencija: krckav, ne lepi se po ustima
Naknadni ukus: sladak

OREO keks kupljen u Nemačkoj imao je izraženu aromu vanile, jasnu kakao braon boju, i meku konzistenciju bez izražene krckavosti.

OREO keks kupljen u Beogradu imao je sladak ukus (aroma vanile gotovo da se nije osećala), crne boje, jasno utisnut šablon-modla, izraženo krckav.

Iako je sastav na ambalaži isti, u šta verujem da je tako, nemački OREO ima izraženiju aromu vanile, “prirodniji” i zdraviji izgled. Keks je manje sušen/pečen i zbog toga je boja svetlija i opstala je “prirodnija” kakao boja. Srpski OREO je zato slađi, više sušen/pečen i stim i krckaviji.

Ove razlike ne proizilaze iz različitog sastava već je razlika u tehnološkom postupku (dužina pečenjai jačina pritiska modle) i udelima istih sastojaka.

About the author

Jelena Smiljković Nikolić

1 Comment

Unesi svoje mišljenje