Recepti

Crvene njoke by Lisazoid

Kad god jedem neko tradicinalno jelo sarmu (srpsko), njoke (italijansko), ili garam masal čorbu (indijsko) uglavnom mi dve misli prolaze kroz glavu

  • baaaaš je ukusno!!!!
  • zašto li je neko baš tako kreirao recept?

Pored toga što potiču sa različitih mesta na svetu ova jela nemaju mnogo toga zajedničkog. Takve tradicionalne recepture su nastale jer su ljudi tog vremena imali na raspolaganju samo određene namirnice. Kako trgovina nije bila razvijena oni su bili ograničeni samo na sirovine koje su lokalno proizvodene.

Kako danas tih granica nema, granice možemo postaviti samo sebi u mislima.

Stoga sam krenula da kreiram gore navedena tradicionalna jela, u sadašnjici, sa onim što nam je u XXI veku dostupno. Tako su nastale Crvene njoke by Lisazoid.

Recept Crvene njoke


Sastojci:

Za Njoke

  • 200 ml home made paradajz sosa (paradajz pasta 97%, svež celer list, šećer, so)
  • 6 g agar-agra

Za sos

  • 5 g krompirovog skroba
  • 1 g soli
  • 50 ml maslinovog ulja

Dodatak

  • 20 g parmezana
  • 2 g lista origana (suvog ili svežeg)

Šta je agar agar?
Za nas možda stran sastojak, ali ne i za stanovnike Dalekog istoka. U tradicionalnim kuhinjama Kine, Japana, Indonezije, Tajlanda i Malezije se koristi vekovima. Dobija se ekstrakcijom iz crvenih morskih algi, a po svojoj hemijskoj strukturi je polisaharid koji se sastoji od jedinica galaktoze.

Ono što agar-agar čini tako poželjnim i višestruko primenjivim jeste stvaranje termostabilnog gela koji opstaje do temperatura od 90  stepeni Celzijusa. Potpuno je bezopasan za upotrebu i dozvoljeno ga je koristiti u ekološkoj proizvodnji. Među E brojevima ga prepoznajemo kao E-406.

Priprema:

U posudu staviti 200 ml home made paradajz sosa i 6 g agar-agra. Pomešati i lagano zagrevati uz mešanje do maksimalno 90 stepeni Celzijusa. Ukoliko ne posedujete termometar za kuvanje, to je do momenta kada prvi mehurić počne da izlazi iz zapremine smese.

U prethodno pripremljeno vodeno kupatilo (posuda sa vodom ohlađena na temperaturu od 15 stepeni Celzijusa) uz pomoć kašike ili šprica (za tulumbe ili slična testa) lagano ispuštati smesu u vodu.

Sačekati 15 minuta.

Za to vreme pristupite pripremanju sosa. Sipati maslinivo ulje, krompirov skrob i so, zatim zagrevati sos do 60 stepeni Celzijusa.

Servirati prema uputstvu na slikama.

Degustacija


Crvene njoke idealno je služiti kao hladno predjelo ili početni dish.
Iako je hladno, ukus paradajza je iznenađujuće intenzivan. Aroma je jača nego kada jedete tradicionalne njoke sa paradajz sosom i bez one neprijatne kiselosti paradajza koja meni ponekad smeta.

Struktura njoka je homogena i kompaktna. Pri jelu nema gumastog osećaja već se pri žvakanju oseća sitnozrnasta tekstura. Vazdušat osećaj koji se očekuje kod tradicionalnih njoki, nije prisutan.

Prijatno 🙂

About the author

Jelena Smiljković Nikolić

1 Comment

Unesi svoje mišljenje